Jarní očista: odstranění toxinů a obnova energie

Blíží se jaro, nejvhodnější období pro očistu organismu. Mnoho lidí v tuto dobu volí půst a jiné detoxikační programy, proto bych ráda velmi stručně pohovořila o pohledu ájurvédy na půst a očisty.

Ájurvéda tvrdí, že každá látka může prospěšná a zároveň škodlivá. Toto tvrzení můžeme obdobně aplikovat na chování – za určitých okolností se může cokoli stát lékem či jedem. Proto ani půst nelze indikovat obecně každému jenom proto, že přišlo jaro.

Ájurvéda považuje půst za nástroj léčby, jehož cílem je odlehčit trávení a očištit tělo od toxinů (ámy). Očista je přizpůsobena konkrétním potřebám a konstituci jedince. Zahrnuje kombinaci dietních změn, bylinné doplňky, jóga praxi a další doporučení sebepéče.

 

Principy postění se podle ájurvédy

Ájurvéda upřednostňuje

  • monodietu (menší množství jedné lehké potraviny, nejčastěji kičarí)  před úplným hladověním, které v zásadě vůbec nedoporučuje, a
  • krátkodobý půst před dlouhodobým

neboť hladovění a dlouhodobý půst mohou narušit trávení (agni) a tím přímo ohrozit zdraví.  

Tudíž když ájurvéda hovoří o „půstu“, nemá na mysli skutečnost, že vůbec nejíme, ale mezi půsty zařazuje i odlehčené dny, kdy konzumujeme pouze omezené potraviny, popř. jednu potravinu jako monodietu.

Jako předstupeň půstu, tedy monodiety, je doporučováno vynechání nezdravé stravy jako např. konzumace průmyslově zpracovaných, geneticky modifikovaných a mražených potravin, holdování rychlému občerstvení, pojídání zbytků, konzumace kofeinu a alkoholu.

Půst či monodieta je vždy podmíněna stavem trávení (agni), časem (kala), věkem (vaya), konstitucí (prakrti) a nerovnováhou (vikrti) postící se osoby. Monodieta odlehčuje trávení, aniž by tlumila trávicí oheň, čímž může dojít ke spálení toxinů (ámy) nahromaděných v trávicím traktu, v tělesných systémech a orgánech včetně mysli. V průběhu půstu potřebujeme dodržovat zvláštní režim s dostatkem odpočinku.

 

Indikace půstu

Kromě specifických zdravotních obtíží či duchovních důvodů, považuje ájruvéda půst za přínosný v následujících situacích:

  • trávicí obtíže, jako je plynatost, říhání, nadýmání nebo pálení
  • pocit únavy a otupělosti
  • povlak na jazyku

 

Kontraindikace půstu

Postění se není vhodné pro děti ve vývoji, ve stáří, při podváze nebo podvýživě, pro těhotné a kojící ženy, při intenzivní fyzické aktivitě. Při chronických nemocích je vhodnější konzultovat záměr půstu s ájurvédským terapeutem. I v kontextu půstu bych si dovolila zdůraznit, že nejhodnotnější jsou naše osobní objevy, co nám prospívá a kdy se cítíme v nepohodě.

 

Vhodný čas pro půst

Za nejvhodnější sezónu pro půst je považováno časné jaro (śiśira) počínaje na přelomu února a března, neboť chladné a vlhké období v němž se začíná vracet síla slunce podporuje samočistící sílu těla. Případně je vhodné provádět půst v okamžiku, kdy se střídají sezóny, ideálně mezi zimou a jarem a mezi létem a podzimem.

 

Ukončení půstu

Obecně se po půstu doporučuje postupná realimentace. Nejprve se přidává jedna snadno stravitelná a tepelně upravená zelenina, např. mrkev. Posléze podle reakce těla se můžou přidat další druhy a ještě později i v syrovém stavu.

 

Tip

Milovníkům očistných technik a půstů mohu doporučit popíjení horké vody, která působí jako škrabka (lekhana). Očistí ámu z trávicího traktu a tělo ji vyloučí společně se stolicí. Každých 30 minut vypijte několik doušků, celkem 1 - 1,5 dcl. Očista horkou vodou by měla trvat minimálně 10 dnů. Při této očistě se dodržuje normální pitný režim. Vhodné je poradit se s ájurvédským terapeutem, který určí vhodné období, stravování a denní režim apod.